Friluftskläder

Det fullkomligt vimlar av butiker som säljer friluftskläder numera! Det är det bästa, att åka till en butik med prisvärda friluftskläder. Det ligger en butik i Göteborg, lite utanför en bit bort förbi Hisingen, som jag brukar besöka. Kanske räknas inte den butiken till någon ”friluftsklädesbutik” men den är ungefär som XXL. Lite blandat med både sportkläder, jaktkläder och friluftskläder. Jag tycker att begreppet friluftskläder är väldigt brett. Alla har sin egna uppfattning om vilken typ av kläder som innefattas i begreppet. Jag ser framför mig typ vandringsbyxor, en sån där rutig lite tjockare skjorta (till min sambo) och kängor. En skaljacka med GoreTex och en långärmad tröja med hög krage med dragkedja i.

Min typ av friluftskläder

Fast det jag skriver nu är ju enbart min typ av friluftskläder, andra kanske har en helt annan uppfattning om vilka kläder som man bör ha som friluftskläder. Det är ändå intressant att det finns så otroligt mycket olika sorters plagg som kan rymmas inom den kategorin och det är nog många som köper sportkläder för att ha när dom vandrar eller campar i skogen. Då kommer ju nästa fundering helt spontant, och det är ju vad som menas med friluftsliv? Fundera på den ni! Som jag själv uttryckte mig så var det vandring och fri-camping i tält som räknades som friluftsliv.

Vad är friluftsliv?

Jag ska motvilligt erkänna att jag inte vet vad ”friluftsliv” är för något och vilka kläder som räknas in bland friluftskläder. Om jag gör en googling på ”vad är friluftsliv” så får jag fram följande:

”De flesta former av friluftsliv betyder fysisk aktivitet, som i sig har många positiva hälsoeffekter på både kropp och själ. Men att utöva friluftsliv kan också innebära mer stillsamma enskilda möten med naturen som ger möjlighet till avkoppling, rekreation och återhämtning.” (citerat från Folkhälsomyndigheten)